Tussenstand NK Go 2018 na 4e ronde

Martin Finke

14-01-2018

Andreas drost (z) - Gilles van Eeden (w)
De spectaculaire partij tussen Andreas Drost (zwart) en Gilles van Eeden (wit)

Het vernieuwde Nederlands kampioenschap ging het eerste weekend van start met 44 deelnemers. Dat betekende dat naast de Topgroep van 16 spelers er nog twee groepen spelers deelnamen.

In dit nieuwe systeem, dat effectief een dubbel eliminatietoernooi is, kunnen spelers uit de Topgroep en de groep daaronder Nederlands kampioen worden. Tevens kunnen deelnemers naar aanleiding van hun resultaten promoveren of degraderen uit hun speelgroep, voor het volgende jaar. Bij bijzonder goede resultaten kan dit zelfs een sprong van een aantal groepen betekenen.

Een gevolg van het nieuwe systeem is de ietwat ongebruikelijke indeling in de eerste twee ronden, waarbij op papier zwakkere tegenstanders kans maken om tegen topspelers te spelen. 
De eerste ronde leverde een paar verrassingen op. Zo verloor de verdedigend kampioen Frank Janssen (5 dan) van Herman Hiddema (4 dan) en wist in de eerste groep Henk Mourik (3 kyu) Jord de Jong (1 dan) te verslaan. Door die mooie overwinning van Henk, kreeg hij door het nieuwe lotingssysteem in de tweede ronde een tegenstander die hij niet verwacht had: Frank Janssen (5dan), die toch een net iets te sterke danspeler bleek. 

Een partij die ook het vermelden waard is, was de partij tussen Gilles van Eeden (6 dan) en Andreas Drost (4 dan), waar twee groepen van circa 25 stenen van eigenaar wisselden zonder zelfs maar van het bord geslagen te hoeven worden. Toen het stof was nedergedaald, bleef slechts klein eindspel over. Vlak voor het einde maakte Andreas een fout die hem 2 punten kostte. Dit bleek fataal, want Gilles won uiteindelijk met slechts 1.5 punt.  

Na de derde ronde stonden er twee spelers aan kop met drie punten: Gilles van Eeden 6 dan en Rob van Zeijst 7 dan, die in de vierde ronde dus tegen elkaar uitkwamen. Het was Rob die deze titanenstrijd won. (Toevoeging 17 januari: Rob was zo sympathiek om deze partij voor ons te bespreken. Zie hier.) 
Eens kijken of hij dat in het tweede weekend volhoudt om voor de tweede keer Nederlands kampioen te worden, Zijn laatste keer was in 1981!

In het tweede weekend mogen alle Nederlandse spelers gewoon meedoen, dus hou de datum van 27 en 28 januari vrij en schrijf je in via de website.

De volledige tussenstand na ronde 4 is hier te bekijken.
Foto's door Harry van der Krogt: Flickr album (zaterdag 17 januari). 
Foto's door Judith van Dam: EuroGoTV album 1 (zaterdag) en album 2 (zondag) 

Check out the Full News Listing.

ABOUT US
CONTACT ABOUT US
ACTIVITIES&FACILITIES
ACTIVITIES RENTING ROOMS/FACILITIES
SOCIAL
facebook twitter
MANAGEMENT
Login
COPYRIGHT

© European Go Cultural Centre 2016